Rabu

AYAM KICAP DAUN KARI

Ayam Kicap Daun Kari

Dscn6842


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • Klik di sini untuk isi bahan
  • Bahan-bahan: 500 gm ayam segar (basuh & toskan) 5 ulas bawang putih (tumbuk halus) 2 cm halia (tumbuk halus) 2 btg serai (tumbuk halus) 6 tangkai cili kering (kisar halus) 6 ulas bawang merah (mayang) 10 helai daun kari. 2 sudu makan kicap manis dan 6 sud

Cara-cara

  1. -Gaul ayam dgn bahan tumbuk, cili kisar, serbuk kunyit, kicap manis selama 30 minit. - Tumis bawang merah hingga wangi. Masukkan ayam yg telah diperap tadi dan gaul. Kemudian masukkan daun kari, gaul dan tutup selama 5 min. Masukkan 1 cawan air dan biarkan selama 10 minit. Masukkan kicap masin dan sos cili. Masaklah ayam sehingga kuahnya agak pekat. Jika suka tambah aji-no-moto sedikit. *Sedap dimakan dengan nasi putih. *Mudah dan ringkas.....cubalah dan sila respon..tq.
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...